They shall not grow old

Peter Jackson

Grensverleggende documentaire gemaakt naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Iedereen kent de Eerste Wereldoorlog van korrelige archiefbeelden en onscherpe afbeeldingen. Bovendien zijn deze beelden van verwoeste dorpen, modderige loopgraven, ontploffende granaten en dode soldaten altijd in grijstinten. Dit is vanaf nu – letterlijk en figuurlijk – verleden tijd.

Op basis van de indrukwekkende archieven van de BBC en het Imperial War Museum heeft Peter Jackson het verhaal van Britse soldaten aan het westelijke front geconstrueerd. Het bijzondere is dat hij filmbeelden van de Eerste Wereldoorlog heeft gerestaureerd alsook voorzien van kleur en geluid. Ieder frame is nauwkeurig ingekleurd en liplezers werden ingeschakeld om te achterhalen wat de soldaten op de geluidloze beelden zeiden, waarna hun tekst door acteurs bij de beelden werd ingesproken.

Het resultaat is niet enkel visueel indrukwekkend, maar vooral ook een ontroerende ode aan de naïeve, lieve en vaak uitzonderlijke jonge Britse jongens die deel uitmaakten van de oorlog.

Deze film wordt vertoond in het kader van de Vredesweek 2019.

Woensdag 25 september 2019

Nieuw Zeeland, Verenigd Koninkrijk 2018 – 100 minuten

Bekijk hieronder de trailer: