Woensdag 3 november 2021

Supernova

Harry Macqueen

Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker, die in Supernova samen hun weg moeten vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samen komen.

Uitstekend gracieus acteerwerk van beide hoofdrolspelers in een film die diep ontroerend is, zonder sentimenteel te worden. Dit drama over liefde en sterfelijkheid is des te krachtiger door de ingetogenheid ervan.

De zestigers Sam en Tusker zijn al jarenlang samen. Sam is musicus; Tusker is een voormalige romanschrijver. De liefde tussen beiden is hartverwarmend, maar wordt overschaduwd door de dementie die zich begint te openbaren bij Tusker. Zoals gebruikelijk bij dementie, is hij zich hier pijnlijk van bewust doordat hij merkt dat hij korte vlagen van vergeetachtigheid en desoriëntatie heeft.

De road trip met hun camper door het Lake District in Noord-Engeland, langs familie, oude vrienden en plaatsen uit hun verleden, is waarschijnlijk de laatste vakantie die Sam met Tusker kan maken terwijl hij nog gezond is. We voelen de beklemming van het onafwendbare einde, hoewel de film dat punt niet meer bereikt. De kijker wordt achtergelaten met het verdrietige inzicht in wat deze ziekte doet met iemand en met de degenen die het dichtst bij hem staan.

Woensdag 3 november – 20:15 uur

Met: Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, Peter MacQueen, Nina Marlin.
VK 2020 – 94 minuten

Bekijk hieronder de trailer: