Ray & Liz

Richard Billingham

Debuutfilm van de gelauwerde Richard Billingham. In deze wrang humoristische film reconstrueert hij enkele ingrijpende gebeurtenissen uit zijn jeugd in het grauwe Birmingham.

Billingham (geboren in 1970) maakte in 1996 furore met zijn fotoboek RAY’S A LAUGH, een serie portretten van zijn alcoholische vader Ray, kettingrokende moeder Liz en acht jaar jongere broertje Jason, die uiteindelijk op elfjarige leeftijd uit huis werd geplaatst. In RAY & LIZ portretteert hij het disfunctionele gezin waarin hij opgroeide op het witte doek. De film bestaat uit drie langere delen en een korte epiloog. In het eerste deel zien we Ray op latere leeftijd alleen in zijn huurflatje, de dagen eenzaam slijtend met het drinken van zelf gebrouwen bier. Dan volgen twee flashbacks. De eerste reconstrueert een dag waarop Ray en Liz gaan winkelen met Richard, de zorg voor Jason overlatend aan een zwakzinnige oom. Dit loopt uiteraard niet goed af. In het andere deel volgen we vooral Jason, die door het gebrek aan opvoeding zichzelf moet verzorgen en een dagje wil ontsnappen aan de omstandigheden thuis.

Alhoewel Billingham de gevolgen van het chronische alcoholisme, de ouderlijke verwaarlozing en het gebrek aan hygiëne in zijn jeugd bepaald niet verbloemt, toont hij toch veel mededogen met zijn ouders. Dit zijn mensen die lijden onder zware armoede en misschien daarom niet beter kunnen.

Vrijdag 4 oktober 2019

Met: Ella Smith, Deirdre Kelly, Justin Salinger, Patrick Romer.
Verenigd Koninkrijk 2018 – 108 minuten

Bekijk hieronder de trailer: