Dinsdag 16 april 2018

Ockels Erfenis

Daan van Alkemade

Wubbo Ockels, de eerste Nederlander die als astronaut de ruimte in ging, werd op op 28 maart 1946 in Almelo geboren.

Wubbo Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Net als de meeste astronauten die de aarde van een afstand hebben gezien kwam Ockels terug als een ander mens. Hij zag onze planeet in al zijn kwetsbaarheid en wist: hier moeten we zuinig op zijn, er is er maar één.

Terug op aarde wilde Ockels ons dat gevoel ook geven, maar hoe doe je dat bij mensen die niet in de ruimte zijn geweest? Hij startte verschillende duurzame projecten om ons te laten zien dat een duurzaam leven óók een leuk leven kan zijn: vliegers om energie mee op te wekken, een elektrische superbus, een duurzaam schip.

Zijn projecten trokken veel aandacht en Ockels zette ons als een van de eersten aan het denken over duurzaamheid. Maar hij kreeg ook kritiek. Zijn vindingen zouden niet werken, of zelfs onuitvoerbaar zijn. Maar Ockels had geen tijd voor kritiek, hij begon alweer aan het volgende project als het vorige nog niet op eigen benen kon staan.

Zijn strijd werd een gevecht. Een gevecht tegen critici en een gevecht tegen de tijd. Die strijd nam hem zo in beslag dat hij steeds minder tijd had voor zijn gezin. Zijn vrouw Joos werd soms wanhopig van de onafgeronde projecten.

Uiteindelijk werd zijn belangrijkste strijd het gevecht tegen de dood. Ockels overleed in 2014 aan kanker. Op zijn sterfbed deed hij een oproep. Red de aarde. Doe iets, al is het maar iets heel kleins.

Zijn oproep heeft gehoor gekregen. Nu, precies vijf jaar na zijn dood zijn tientallen leerlingen van Ockels bezig met het uitwerken van zijn vindingen en ideeën. Er zijn inmiddels vliegers die energie opwekken, er is een zonneauto-team dat bijna elke grote race wint en zijn duurzame zeilschip wordt klaargemaakt voor een reis naar de Noordpool.

Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen aan de maker van de film, Daan van Alkemade.

De toegang is GRATIS. Kaarten zijn UITSLUITEND online te bestellen via de bestelknop.

Dinsdag 16 april 2018
Nederland 2018 – 50 minuten

Bekijk hieronder de trailer: