Woensdag 10 april 2019

Das schweigende Klassenzimmer

Lars Kraume

Historisch drama over het moedige verzet van enkele Oost-Duitse scholieren tegen de opkomende politieke onderdrukking in de jaren vijftig. Soms is stilte het luidste protest.

Als de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt in een bioscoop in West-Berlijn de schokkende beelden van de Hongaarse opstand in Boedapest zien, besluiten ze uit solidariteit met de slachtoffers een gebaar te maken. Ze houden met de rest van hun klasgenoten twee minuten stilte in de les. Als het Ministerie van Onderwijs hiervan hoort, wordt hun stille protest als een contrarevolutionaire daad gezien en krijgen de scholieren het hele staatsapparaat op zich af met verstrekkende gevolgen.

Lars Kraume (Der Staat gegen Fritz Bauer) schetst opnieuw op ingenieuze wijze de complexe sociaal-politieke verhoudingen en de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland vlak na de Tweede Wereldoorlog. Das schweigende Klassenzimmer is een boeiend en moedig hoofdstuk uit de Koude Oorlog. De film is gebaseerd op het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka, een van de scholieren.

Woensdag 10 april 2019
Met: Jonas Dassler, Michael del Coco, Lena Klenke, Sina Ebdell, Isaiah Michalski, Leonard Scheicher, Tom Gramenz
Duitsland 2018 – 111 minuten

Bekijk hieronder de trailer: