Vrijdag 21 december 2018

Benzinho

Gustavo Pizzi

Grote problemen en kleine overwinningen: zo ziet het leven eruit van Irene en Klaus, hun vier kinderen en nog wat aanwaaiende andere familieleden. In de Braziliaanse provinciestad Petrópolis, iets ten noordoosten van Rio de Janeiro, moeten ze het hoofd boven water houden. Ze behoren tot de verarmde lagere middenklasse die sinds de economische crisis worstelt met bureaucratie,
werkloosheid en waardeloos onroerend goed dat vaak al sinds mensenheugenis in de familie is.
Maar wat een bijna feestelijk, expressieve ode aan menselijke veerkracht, vaak met de moed der wanhoop, is Benzinho (Loveling)!
Alles draait om moeder Irene, die als een jongleur alle tegenstrijdige emoties probeert te balanceren die voortspruiten uit armoede, opgroeiende kinderen, haar voor huiselijk geweld weggevluchte
zus en een welwillende, maar ook een beetje incapabele echtgenoot. De losse plot is gestructureerd rond het aanstaande vertrek van zoon Fernando, die een handbalcontract in Duitsland aangeboden krijgt, en de dreigende verkoop van het strandhuis van de familie.
Het zou allemaal niet zo’n indruk maken als regisseur Gustavo Pizzi, die net als bij zijn eerste film nauw samenwerkte met zijn inmiddels ex-echtgenote Karine Teles als coscenarist en hoofdrolspeler, die alledaagsheid niet had geweven in een rijk tapijt van gepassioneerde muzikale en soms bijna surrealistische visuele erupties.

VPRO Cinema (★★★★) ‘Suggereert met treffende details een compleet leven’
NRC (★★★★) ‘Een ode aan de menselijke veerkracht’
De Filmkrant ‘Liefdevolle ode aan het ouderschap’

Vrijdag 21 december 2018
Met: Karine Teles, Otávio Müller, Adriana Esteves, Konstantinos Sarris en César Troncoso
Brazilië, Uraguay, Duitsland 2018 – 98 minuten

Bekijk hieronder de trailer: