Vrijdag 8 en woensdag 13 januari

Adam

Maryam Touzani

De Marokkaanse filmmaakster Maryam Touzani stelt in haar debuut een gevoelig onderwerp aan de orde: de maatschappelijke positie van ongehuwde zwangere vrouwen in de Arabische wereld. Op subtiele en ingetogen wijze toont ze twee vrouwen die elkaar een toekomst bieden.

De zwangere, ongetrouwde Samia (Nisrin Erradi) is op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla (Lubna Azabal, Incendies), weduwe, alleenstaande moeder van de achtjarige Warda en uitbaatster van een kleine bakkerij, blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Uiteindelijk biedt Abla Samia toch onderdak, op voorwaarde dat ze binnen een paar dagen vertrekt. Maar Samia blijkt een welkome kracht en haar gebakjes vinden gretig aftrek bij de buurtbewoners. Naarmate de vrouwen meer samenwerken, wordt hun band sterker en leren ze elk op hun eigen manier om te gaan met hun verleden.

Adam ging op in première op het Filmfestival van Cannes, waar de film werd geselecteerd voor Un Certain Regard. Op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR) werd de film omarmd door het publiek met een score van maar liefst 4.6 (van 5) in de publiekspoll. De film, die Touzani niet alleen regisseerde maar waarvoor zij ook het script schreef, is ‘een mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap’ (VPRO).

Vrijdag 8 januari – 14.00 en 20.15 uur
Woensdag 13 januari – 20.15 uur

Met: Lubna Azabal, Aziz Hattab, Nisrin Erradi, Douae Belkhaouda, Hasna Tamtaoui.
Marokko, Frankrijk, België 2019 – 98 minuten

Bekijk hieronder de trailer: