Vrijdag 6 maart 2020

1917

Sam Mendes en Krysty Wilson-Cairns

Meeslepend oorlogsdrama van Sam Mendes (American Beauty, Skyfall) over twee jonge Britse soldaten die tijdens de WO I een ogenschijnlijk onmogelijke missie krijgen toegewezen.

‘Als je faalt, sneuvelen er 1600 soldaten, waaronder je broer.’ Met die mededeling gaat Blake vergezeld door zijn collega Schofield op pad om persoonlijk een boodschap af te leveren bij een regiment Britse soldaten. Telefonische communicatie is niet mogelijk. Schofield en Blake verlaten de loopgraven en beginnen aan hun helletocht door een niemandsland vol lijken en met water gevulde bomkraters, verlaten Duitse loopgraven, bunkers met booby traps en dorpjes waar scherpschutters op de loer liggen. Horror in een post-apocalyptisch decor; geen wonder dat de twee jonge helden geen idee hebben van waarin ze belanden en haast sterven van angst.

1917 is gefilmd door meester-cameraman Roger Deakins, in één ononderbroken take, zo lijkt het. De camera zit de twee hoofdrolspelers bovendien dicht op het huid. Zo ontstaat een vloeiend verhaal waarbij de kijker het gevoel krijgt midden in de actie te zitten. Het leverde regisseur Mendes juichende recensies op in de Britse en Amerikaanse pers. Maar let op: verwacht hier geen bombastische tranentrekkende heroïek, maar een nagelbijtende actiethriller en race tegen de klok. Niet geschikt voor gevoelige zielen.

1917 kreeg onlangs een Oscar voor het Beste Camerawerk.

Vrijdag 6 maart 2020

Met: Andrew Scott, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Dean-Charles Chapman, George MacKay
VS 2019 – 119 minuten

Bekijk hieronder de trailer: